Nigerian Police Recruitment past questions and answers ⇑ NPF Screening Question and Answer

nigerian police recruitment past questions

Nigerian police Recruitment past questions and Answers of the Police Academy is to improve your exam preparatory skill. You will understand the pattern of the aptitude test exams and how it is conducted in Nigeria Police Academy as well. Most of these questions in the Nigerian police past questions sometimes do repeat itself in subsequent years.  In Nigeria Police Academy, admission is strictly based on merit and your are expected to score your post UTME as high as possible as the admission placement is very competitive too.

We are currently typing all Nigeria Police Academy Post UTME Past Questions and Answers to make them available in soft downloadable copies and will be available soon on request only. Some of it is published on this website. This question is now painstakingly collated and typed to enable students who are far away to get the soft copy of the preparatory material so as to enable them pass the aptitude test exam too. police past questions

Below are some of the Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers we have published on this article today because we know how candidates are now being worry bout the nigerian police past question and answers and how to get police past questions.

1) When was Nigeria Police Force(NPF) established?
ANSWER: 1930

2) What are the objective of Nigeria Police Force?
ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment .

3). What is the Nigeria police force motto?
ANSWER: the police are your friends

4) What is the name of the Current Nigeria Police Force IGP?
ANSWER: IGP Ibrahim Idris Kpotun

5) Who is the present Chief of Defence Staff?
ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6). What is the full meaning of NPF?
ASWER: Nigeria Police Force

7). What is the full Meaning of IGP?
ANSWER: Inspector General of Police

8). Who is the current Senate president of Nigeria?
ANSWER: Sen. Bukola Saraki

ALSO READ: UPDATE ON NIGERIAN POLICE APPLICATION FORM FOR THE YEAR

9). What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?
ANSWER: 1986

10). When did Nigeria got her independence?
ANSWER: 1 October 1960

11). Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?
ANSWER:
i). The Police service Commission(PSC)
ii). Ministry of police affairs
iii). The Nigeria police council(NPC)

12). When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1 October 1963

13). What is the staff strength of Nigeria police force?
ANSWER: 371,800 officers

14). Name the 7 area Commands of Nigeria police force?
ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

15). what year did Nigeria civil way started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

16). who is the first Executive president of Nigeria?
ANSWER: Alh. Shehu Shagari

17) Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

18) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?
ANSWER: Yakubu Dogara

19) what is the Current population of Nigeria?
ANSWER: 183 million

20) Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?

ANSWER: Louis Edet

21) How many local government do we have in Nigeria?

ANSWER: There are 774 local governments in Nigeria as written in the Nigerian Constitution 1999

The Nigerian police Recruitment past questions

Get original and complete / up-to-date Nigeria Police Academy Past Questions and Answers in which you can use to prepare for the Nigeria Police Academy post utme examination. Thank you for your interest in purchasing Nigeria Police Academy, Nigerian Police recruitment Academy Past Questions and Answers. This will go a long way to improving your exam.

PLEASE NOTE THAT the cost of the updated NPA Post UTME Past Questions and Answers will be the sum of #1000 NGN CONTACT US ON HOW TO GET IT HERE

please do not forget to use the comment box below to share your views and complains.. We will always appreciate if you take some seconds to share this publication with your friends on social media like facebook, Twitter, and as well Google+ by using any of the social media icon below to share thank you…

Nigerian police recruitment past questions and answers

About ANDY. B

Hello world; I am ANDY AKA JAGABAN. I am a Friend to IFEDAPO PAUL. I am an Engineer, Blogger, article writer, Administrator, entrepreneur and as well an Engineer in the making. I share Educational, Job recruitment, Biographies, and as well technology information to people for them to excel in their chosen field. See you on top

View all posts by ANDY. B →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *